Az újkori kriptotörténet legnagyobb drámája

Először is, mi az, hogy újkori kriptotörténet? Jó kérdés! Az újkori alatt én a 2017 augusztusától kezdődő időszakot értem, amikor már hónapok óta látványos erősödés után a 4000 dollárt is átlépte a Bitcoin darabjának az értéke, és tulajdonképpen kisebb nagyobb kilengésekkel de azóta is folyamatosan emelkedik, jelenleg 11.000 dolláron ugrálnak a chartok.

2017 augusztusa lehetett az első igazán komolyabb áttörés, amikor már nem csak a a kezdeti adopterek, az időben kapcsoló emberek, hanem eggyel tágasabb kör, az informatika vagy/és a befektetések után jobban érdeklődök is elkezdtek felfigyelni a Bitcoinra. De igazából csak azért vezettem be most önkényesen ezt az újkori fogalmat, hogy hangzatos címet adhassak a cikknek, hiszen 2017 augusztusa előtt is lehettek a majd itt taglalt eseményeknél nagyobb bukások. Gondolhatunk itt arra, hogy 2013 augusztusában 1077 dollár volt egy Bitcoin, ami 2015 júniusára 222 dollárra visszaesett. Na, akik ezt a másfél szűk esztendőt kibírták és végignézték anélkül, hogy eladtak volna mindent és kiszálltak, hát ők az igazi HODL-erek, maximum respekt nekik. Főleg ha még jól be is vásároltak olyan alacsony árakon.

(Minimális kitérő azoknak az olvasóknak, akik először olvasnak a Bitcoinról, a többiek ugorjanak egy bekezdést! A tapasztalat azt mondja, hogy bárki aki először hall a Bitcoinról egyik első kérdése az, hogy meg kell-e venni  egy egész Bitcoint, 200, 1.000, vagy épp most 11.000 dolláros áron ahhoz, hogy „beszálljon”? NEM, dehogy! Vehetsz akár 5.000 forintért is, jelenlegi áron kapnál érte 0.00169174 Bitcoint. És értelemszerűen ha megduplázódik egy egész Bitcoin ára, akkor a 0.00169174 Bitcoinod majd 10.000 forintot fog érni. Fontos még nagyon, hogy a Bitcoin ellentétben minden más „valódi” pénzzel véges, 21 millió darab lesz belőle maximum. Nem állítható elő korlátlanul nyomdákban fedezet nélkül nagy elnökök kénye kedve szerint, nem állítható elő úgy, hogy pár nullát odaírsz egy bankban az adatbázis megfelelő oszlopába az összeg végére, nem állítható elő gyorsabban, mindez ez óriási garancia arra, hogy nem fog inflálódni, sőt, épp az ellenkezője. Az ábra pont erre utal:

Nem könnyű megérteni, hogy mi is a nagy durranás a Bitcoinban illetve a mögötte álló technikában, a blockchainben, de ez és sok hasonló videó megnézése sokat segíthet!

Térjünk is át végre a cikk valódi tartalmára, egy elképzelt, de bizony sajnos valószínűleg sok emberrel megtörtént brutális piaci zuhanásra, ami alig három hete történt és könnyen lehet, hogy azok, akik rosszul döntöttek egy életre elvesztették minden kedvüket a kriptopénzektől.

A történet mi más lenne, mint a nagy Bitcoin versus Bitcoin Cash csata, amit ebben a cikkben jobban összefoglaltam. A csata, ami irtózatos vérengzést hozott romba döntve sok kisember minden álmát. Nyilván, remélem, hogy kissé túlzok. Na de nézzük mi történt és mindez milyen következményekkel járhatott.

A Bitcoin Cash, az eredeti Bitcoin egy „gyermeke”, egy hasonló, de kicsit más technikával „működő” kriptopénz, ami sokkal gyorsabb és olcsóbb átutalást ígér az eredeti Bitcoinnál. Ennek árfolyama október vége, november elejétől folyamatosan masszívan emelkedett. A Bitcoin Cash mögött egy befolyásos, gazdag csoport is van, akiknek érdekükben áll, állt, hogy a Bitcoin Cash legyen az „igazi” Bitcoin. Ők, illetve a folyamatos emelkedést látva a kisbefektetők is egyre több pénzt toltak a Bitcoin Cash mögé. Az igazi támadás végül November 11-én szombaton indult. Igen, hétvégén, a kriptopénzek világa nem egy uncsi tőzsde ahol hétvégén szundikálnak, ez non-stop. Több fronton indult a támadás, és az egész folyamat önmagát is gerjesztette. Először is egyre inkább bedugultak a Bitcoin tranzakciós csatornái. Óriási mennyiségű – sok vélemény szerint szándékosan, feleslegesen – Bitcoin tranzakciót indítottak, aminek eredménye az lett, hogy a Bitcoin átutalások jóváhagyási ideje drámaian megnőtt miközben az átutalási díjak szintén nagyon magasra ugrottak. Volt pillanat, hogy majdnem 200.000 „nem jóváhagyott” Bitcoin tranzakció lebegett a világháló végtelen bugyraiban. Másrészt mindennek az oka és egyben következménye is volt, hogy a bányászok  – akik tulajdonképpen a hatalmas teljesítményű „számítógép” parkjaikkal a jóváhagyásokért felelnek – átálltak Bitcoin Cash bányászatra, egyszerűen azért mert a nagyon felugrott ára miatt azt érte meg jobban bányászni.

Szombat éjjel európai idő szerint már mindenki nyugtalanul ment aludni, a Bitcoin ára ekkor már „csak” 6300 dollár volt ami az egy héttel azelőtti 7700 dolláros csúcshoz képest jelentős csökkenés. A Bitcoin Cash pedig már 1350 dollárnál járt, úgy, hogy október végén még csak 350 dollárért kereskedtek csak vele. Látványos volt az előrenyomulás. És akkor itt jön az igazi dráma annak, aki vasárnap kora reggel 6 óra után felkelt és megnézte az árfolyamokat.

A Bitcoin tovább zuhant, de immár még látványosabban. Egy rövid éjszaka alatt újabb 10%-ot, 5600 dollárig esett, miközben a Bitcoin Cash irdatlan emelkedéssel az éjszaka alatt 2300 dollára felugrott. Jó ég, hát mi történik itt, tényleg átveszi a hatalmat a Bitcoin Cash? Tisztán látszott a grafikonokból, ha mindez így folytatódik még 1-2 napig, akkor a Cash lesz a kriptopénzek királya. Összeomlik a Bitcoin?

Teljesen érthető ha sokan megijedtek, bepánikoltak. Az egyik folyamatosan emelkedik, a másik folyamatosan csökken. Meg lehetett hozni a legrosszabb döntést, biztos, hogy sokan meghozták. És ez a legrosszabb döntés az volt, hogy azon a vasárnap reggel eladták össze Bitcoinjukat és átugrottak a Bitcoin Cash vonatra. Ekkor 1 darab Bitcoinért, szinte pontosan kettő darab Bitcoin Casht kaphatott. Miközben október végén kaphatott volna érte húszat is. De pánik volt mindenhol, a kisember most váltott át. Talán egy pillanatra még meg is nyugodott, hogy vége a feszültségnek, talán még dörzsölte is a kezét, hogy akkor most tovább lovagol a Bitcoin Cash hullámon.

És akkor igen, jöhetett a dráma. Még a kora reggeli kávéját se főzhette le a kisember, amikor minden megváltozott. A trend pillanatok alatt megfordult. Az óriási értékűre növekedett Bitcoin Casht a nagyhalak elkezdték eladni, irdatlan mennyiségben, rettentő hirtelen. Kivették a profitot kőkeményen, az ár bezuhant. Gyakorlatilag tényleg egy perc alatt bezuhant 600 dollárt az ár.

És a kisember csak kavarta a vasárnap reggeli kávéját, és nem hitte el, hogy ilyen megtörténhet. Az, hogy a frissen átváltott Bitcoin Cash összeomlik, a Bitcoin meg természetesen elindul vissza, felfelé. Vasárnap, november 12-én reggel 7 órakor a csúcsán 2300 dollár volt a Bitcoin Cash. Alig ért véget azonban a 10 órás vasárnapi mise már 1300 dollárra zuhant vissza az értéke. Óriási esés! Képzeld el, hogy 2-3 óra alatt a pénzed majdnem felét elveszted. A kisembernek semmi lehetősége nem volt a gyakorlatilag. Mit tegyen, váltsa vissza mégis azonnal Bitcoinra, lenyelve egy ekkora veszteséget beleértve a kétszeri átváltási díjakat is? Vagy reménykedjen, hogy ez a drámai zuhanás csak pillanatnyi, majd elindul újra felfelé a Cash? Nem tudott mit tenni igazán, venni, eladni, cserélni ezekben az órákban az irtózatos terhelések miatt rettentő körülményes volt, több tőzsde bedobta a törülközőt. (Valószínűleg ezek a nehézségek utólag igen sok embert megkíméltek attól, hogy rosszul váltsa át a pénzét.) A kisember, akinek „sikerült” így csak nézte, nézte könnyes szemmel a chartokat, a grafikonokat a következő órákban, napokban. Azt láthatta, hogy néha kicsit visszakapaszkodik a Bitcoin Cash, akár 1600 dollárra is, de nem jött vissza az aranykor, nem jött újra a vonat, a 2000 fölötti árfolyam, nagyon nem. Sőt, november 17-én már csak 882 dollárt ér egy érméje, miközben a Bitcoin már rég messze a távolban, 7800 dollárnál szívta a magaslati levegőt. Alig öt nap telt el… És most, december elsején mi van? A Bitcoin Cash 1450 dollár körülön oldalazgat már egy jó ideje, a Bitcoin meg 11.000 dollárról néz le baromi magasról mindenkire, aki nem hitt benne. A trónfosztás elmaradt.

A véres vasárnap pillanatai az árfolyamokon

Ki tudja ezt kiszámolni mekkora lehetséges veszteség volt ez a rosszul döntő kisembernek? Nézzük a leges-legrosszabb verziót. A kisember azon a véres vasárnap reggel átváltja az 5.600 dollárt érő Bitcoinját kettő darab Bitcoin Cash-re. Majd nézi új pénzének drámai zuhanását. Hogy öt nap múlva már csak 880 dollárt ér egy Cash, van neki kettő, az 1.760 dollár. És öt napja még 5600 dollárt érő kriptopénze volt. Ha kész, bedobta ekkor a törülközőt, akkor öt nap alatt 70%-ot vesztett el a pénzéből. De ha azt nézzük, hogy mi lenne ha nem csinált volna semmit vasárnap reggel, csakazértis megtartja a Bitcoint eddigre már 7800 dollárja lett volna az 5600 ból, a mostani 1760 dollár helyett. Így még drámaibb és fájdalmasabb a veszteség.

Ha ma megnézzük láthatjuk, hogy December 1-én késő éjjel, a Bitcoin Cash a csúcsérték 2.300 dollárja helyett 1.430 dollárt ér, a Bitcoin meg a három héttel ezelőtti 5.600 helyett 11.000 -et. Tehát teljesen leegyszerűsítve, magyarosítva, mintha 100.000 forintodból egy rossz piaci döntés miatt három hét múlva maradt volna 60.000 forintod, miközben ha jó piaci döntést hoztál volna – egyszerűen nem csinálsz semmit, csak tartod a Bitcoint – akkor 190.000 forintod lenne. 130.000 forint így a különbség.

Nem drámai? De, szerintem az.

Mi a tanulság az egészből?

Ne szarj be. A Bitcoin a barátod. Ne vásárolj soha a hullám tetején, soha semmit, főleg ne a Bitcoin ellen. A Bitcoin egy szar, lassú, drága, agyon hypolt „termék”? Az. Lehet. De Ő a KIRÁLY. Ki látott már gyors, fickándozó, mindenki által elérhető királyt? Senki. Az olyan nem király, hanem csak egy szolga. A királynak az a dolga, hogy uralkodjon. Lehet, hogy majd jön egyszer egy trónkövetelő. Lehet már rég a szemünk előtt van. Az is lehet a Bitcoin Cash lesz az majd mégis, egyszer. Vagy a Litecoin, vagy a Dash, vagy a Ripple, az Ethereum, nem tudom, senki se tudja.

De nem holnap lesz a trónfosztás. Nem holnapután, és nem egy ócska vasárnap hajnalban a koreai kriptotőzsdéken agyonpumpált kriptopénz miatt. A Bitcoin soha nem volt még ilyen erős, és ennél még egy jó ideig csak sokkal erősebb lesz. Ebben egészen biztos lehetsz. De ha egyszer majd letaszítják a trónról, ha letaszítják, akkor is úgy vonulhat vissza, hogy az első és hatalmas KIRÁLY volt, aki felforgatta fenekestül az egész elátkozott, hitelek csapdájában vergődő világot.

Ha nem bírod elviselni ha rossz napom van, nem érdemelsz meg akkor se, ha jó.

És nem utolsó sorban reményt adott több száz, ezer, tízezer, százezer, és már több millió embernek, hogy van más út is mint az OTP meg a Provident, van más út mint az éves 1.5%-as kamat a betétre, van más út mint a brókerek, a bankok, a bankárok, pénzügyminiszterek, jegybankelnökök, az ezernyi pénzügyi tanácsadók évszázados csapdájába állandóan bevánszorogni.

És ez az út nem más, mint leülni a gép elé és venni egy kis Bitcoint. Mindig csak egy kicsit. Ezerszer és ezeregyszer el fogják még átkozni a Bitcoint, egyre többen, egyre hangosabban, a mainstream média, a bankárok és a kormányok. Erre egyetlen igazi okuk van, az, hogy nincs hatalmuk felette. Hogy így nincs hatalmuk feletted. Ezért kezdenek már küzdeni azután, hogy évekig csak nevettek az egészen, és fognak egyre inkább megtenni mindent a Bitcoin ellen. Mert te nem a béna kis részvényüket veszed meg, nem a béna kis bankjaikba teszed a béna kis kamataikra a kis pénzedet, nem az ő átutalási, számlavezetési díjaikat nyögöd, hanem egy globalizált, decentralizált világpénzbe fektetsz és azt használod. És így egy baromi nagy fityiszt mutathatsz ennek az egész bankár világnak akik évszázadok óta uralnak mindent.

Nem lesz egy fáklyás menet az egész. Nem fognak félre állni a bankárok, hogy tessék Bitcoin, de jó, erre csak tovább tessék! Jönnek itt majd még betiltások, Marsi Anikó és Erős Antónia fogja drámai hangon bemondani, hogy a „kisemberek érdekében a kormány komoly szigorításokat és szabályozást vezet be Bitcoin piacán”. Arra hivatkozva, hogy téged akarnak védeni a „befektetési kockázatoktól”, akarják majd betiltani azt, ami a pont neked lenne jó, és nem nekik. Azt fogják mondani, hogy bűnözők pénze, meg nem ellenőrzött, meg nem biztonságos. Kérdezzük majd ekkor meg a bróker és Questor botrányban milliókat bukó kisembereket, vagy csak a periodikusan ismétlődő tőzsde krachokon vagyonokat vesztőket, hogy mennyire volt az ellenőrizve meg mennyire volt biztonságos? Vagy, hogy a dollárból vettek-e már valaha bűnözők kokaint, fegyvert, kurvát, paripát? Mert ha igen, akkor az is a bűnözők pénze, sokkal inkább.

Mert itt már nem arról van szó, hogy Turpis Marcsi MLM és piramis játékot építget nem túl okos emberek annál nagyobb kárára. Vagy, hogy porszívóügynökök sóznak rá nyugdíjasokra félmilliós porszívót és százezres tepsikészletet. Az ezernyi kis apró csalásról, ami félig megtűrve működik, működhet nálunk és mindenhol megkárosítva ezzel rengeteg naív ember életét, akiket tulajdonképpen senki le se szar, mert nem róluk szólnak a hírek. Hanem itt arról van szó, hogy a Bitcoin, és a mögötte lévő blockchain olyan lehetőségeket rejt magában ami kérdésessé teszi az ezer trilliárd milliárd dolláros teljes pénzügyi rendszer létjogosultságát, a korlátlanul nyomott papírpénz mellett valójában ugyanúgy csak digitálisan létező „valódi” pénzek értékét, és könnyen lehet, hogy egészen drasztikus változásokat hoz majd el ebben. És nyilván ez már nagyon magas érdekeket érint és érdekel.

Óriási harc lesz ez az egész, a legmocskosabb módszerek.  Maga a kriptopénz társadalom is megosztott, lásd a cikk eredeti témáját. Érdekek, ellenérdekek – ezekről kicsit bővebben itt is olvashatsz – és persze, hogy a bankok, a tőzsdecápák sem akarnak lemaradni, sőt, át akarják venni az irányítást. Vannak erre is már bőven jelek.

Egy teljesen új rendszer van kialakulóban, ami tényleg, szó szerint felboríthat rengeteg mindent. Érdekes időknek nézünk elébe.

Én a Bitcoinnak szurkolok!

Ha tetszett a cikk lájkolj vagy kommentelj. Ha nem tetszett akkor is! 😀

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.