Legalább te ne legyél teljesen hülye – avagy a kezdő „bitcoinozó” hülyegyerekek 7 aranyszabálya

A 2020 év végi, 2021 év eleji legújabb kori Bitcoin láz rengeteg új, „kezdő” belépőt hozott a crypto csoportokba. Hihetetlenül sok buta kérdés, buta hozzászólás, és ami még szomorúbb csalás, lehúzás burjánzott el a csoportokban. Elsősorban nekik szedtünk össze pár jó tanácsot, intelmet.

A cikk alapvetően jó szándékkal íródott, nyilván lesznek majd akik hőbörögnek miatta. De pont ez a cél.

1. Revolut és a kriptopénzek nem olyan jó barátok

Hihetelen menő, hogy Revolutod van. De tényleg. Mindenképp sokkal sikeresebb ember leszel mint az OTP Junior kártyások. De tudj róla, hogy egy csomó tőzsde ahol Bitcoint lehet venni, nem támogatja a Revolutos befizetést. Ez van. Teljesen értelmetlen ezen rágódnod és erről posztolgatnod a csoportokban, csak magadat teszed bolonddá, hogy egy egyszerű angol hibaüzenetet nem tudsz elolvasni és értelmezni. Utalj be pénzt hagyományos banktól. Ha ez se megy, akkor próbáld újra. Majd újra. Egyszerűen ciki ha egy beutalást nem tudsz elintézni 2021-ben, ne terhelj ilyen problémával semmilyen fórumot, kérdezd meg esetleg anyukád, ő biztosan szívesen segít.

Továbba szintén fontos, hogya a Revoluton vett kriptopénz nem kriptó, csak játék a számokkal. Az ott vett Bitcoin nem Bitcoin, nem tudod egy szabályos Bitcoin számládra elutalni. Ebből következik, hogy ellentétben a „valódi” Bitcoinnal – a Revoluton lévő Bitcoinod a revolut, hatóság, ha akarja simán elveszi. Sőt, még anyukád is elveheti a telefonod büntetésből. Az „igazi” Bitcoinod soha senki nem tudja elvenni. Ha ezt így nem érted, vagy nem tartod fontosnak, akkor semmit sem értesz a kriptovilágból.

2. A cloud mining csalás, csak a hülyék fizetnek érte

A „Cloud mining” a felhő-bányászat minden esetben átverés. MINDIG. Jobb esetben „csak” sokkal rosszabbul jársz, mintha egy a, befektetnél egy saját bányagépbe, b, egyszerűen vennél a pénzedből kriptót. Sose fizess egy fityinget se cloud mindingra, sose. Aki mást mond, hazudik.

3. A legostobább ember az, aki tippekért fizet

Vagy gazdag szülők lusta gyereke. Szóval ha nem vagy totál ostoba vagy gazdag szülők lusta gyereke, akkor értelemszerűen nem fizetsz ilyenekért. A fizetős tanácsadó csoportok teljesen értelmetlenek. Ha téged annyira érdekel az egész, tanulj angolul, olvass híreket, olvass redditet. De fizetős(!) magyar (!) csoportokba a legnagyobb hülyék lépnek be. Aki mást mond, az vagy totál hülye, vagy ő szedi a tagdíjakat. Kíméld meg ettől magad, a tagdíjért vegyél Bitcoint.

A kép szar kis méretben van csak, és úgyse érted mert angolul van. De a lényeg a jobb alsó sarokban van, ő az akinek a tippjeiért fizetsz.

4. Egy órás „kereskedési tanfolyam” harmincezerért. Te teljesen hülye vagy?

Ugyanígy csak az idióták fizetnek súlyos tízezreket egy órás „kereskedési tanfolyamért” meg olyanokért, hogy a „Hogyan használd a Binance-t”. Jézusmária. Komolyan ki fizet ki ilyenekért két forintot is, ahelyett, hogy rászánna egy fél napot, hogy megértse, megnézzen egy két youtube videót, elolvasson egykét cikket, guglizzon? Ne legyél már hülye, totál teljes lehúzás. Egyre komolyabb iparág épül már erre, lehúzni pénzzel a kezdőket, az ostobákat és a gazdag szülők lusta hülyegyerekének a zsebpénzét. Téged ne húzzanak le. Az ilyen baromságokra kifizetett pénzből vegyél Bitcoint. Ilyen egyszerű.

5. Ne ugrálj, ne utalgass, a pénzed elviszik a díjak.

TARTSD a pénzed, a krpitód. Minden kereskedés, minden átutaláls pénzbe, kriptóba kerül, ráadásul egyre többe. Maradj a seggeden! Ne pánikoljál egy kis eséstől, ne ugrálj egy kis emelkedéstől, ne utalgass minden szirszarszt ideoda, mert csak elúszik a pénzed. Nem kell minden shitcoin lamboba felugranod. Sőt, nem kell minden szirszar shitcoin ócska airdropja miatt ki be és oda meg vissza utalgatnod. Értelmetlenség. Nem kell a fostos hazai bankokat állandóan euró meg dollár átutalásokkal gazdagítanod röhejes átváltási árfolyamokon. Fogd minimális mennyiségűre a pénzed mozgását, csak így tudod elkerülni, hogy ne zabálják fel a kis pénzed a bankok és tőzsdék a díjaikkal.

6. Ne tradelj! A trader élete szar. Tradelni ősi román szokás

Ne akarj trader lenni! Minek? Már rég nincs wall street farkasa. Feltűnt neked, hogy már nem a 80-as, 90-es években vagyunk? Igen, lambo, meg porsche, ja. De tudod ki gazdagodott meg az elmult 5 évben iszonyúan a kriptobol? Két fajta ember: bárki, aki vett, vett, és vett, és semmit se csinált vele csak tartotta. És a traderek 10%-a. A maradék 90%-nak sikerült az a bravúr, hogy többszáz %-os növekedések ellenére semmit se értek el. Mert röhejes Ripleben, XVG-ben, NEO-ban és minden szarban égették el a pénzt. Meg „tradeltek”. Mert minden shitcoin limbóra felültek és lezuhantak. Mert eladtak amikor nem kellett volna, vettek amikor nem kellett volna. Mert ostobák voltak.

Tudod, hány ember szar trader kezdőként? Ja, tudod, mert mondtam már. 10-ből 9. Tudod, hány vallja ezt be, mondja el neked, írja le a fórumokon? Senki. Én most neked, ez igaz.

A fórumokon MINDIG csak azt fogod olvasni, hogy „felugrattam a shitcoin vonatra majd leugrottam és nyertem 50%-ot”. De azt, amikor ugyanez bukott 100-at, meg kétszázat, meg mindent, a házat, a teljes havi zsebpénzét, leírja? Nem írja.

A kép nem vicces, hanem az igazság. Google translate segít, ha kell.

Mi a garancia arra, hogy te nem leszel az a 90%, aki buki, szenved, elveri anyuka pénzét vagy a sajátját amit Lidl raktárosként megkeresett? Semmi garancia nincs. Sőt. Te, aki az egyik nap még google transleta-tal sem értetted a tőzsde üzenetét, hogy insufficient funds és inkább többezer csoporttag előtt megkérdezed, hogy mi a baj??? Te, aki megnéztél két youtube videót, te, aki három hete olvasgatod a hozzád hasonlók nagyszerű tippjeit, majd te sikeres leszel? Komolyan? Nem, nem leszel. Rohadtul meg fogod szívni. Akkor mit csinalj? Semmit. Ülj a seggeden. Vegyél. Tanulj, akármit. Legyél okos. Tanulj akár programozni. Olvass blokklánc kódolásról. Javascriptről, PHP-ról. Tanulj legalább angolul! Töltsd értelmesen az időd. Vegyél kriptót. Legyen értelmes munkád. Tradernek lenni ciki! Full stressz az egész. A normális ember elmegy egy kényelmes, jól fizető állásba, ledolgozgat 8 órát jó fizetésért és vesz kriptót amikor kedve szottyan. Ezerszer kényelmesebb, egészségesebb, JOBB élet ez, mint egész nap a grafikonon lógni és ostoba vonalakat és háromszögeket rajzolni fel alá, majd jön valami barom milliárdos és a kutyacoint fellöki az égbe, amit te gondosan elliot és fibonacci hullámokon át beshortoltál. Hát kinek kell ez a szarság? Nincs szarabb élet a tradernél, már réges régóta nem menő, hanem egyszerűen ciki. És nincs is semmi értelme. Ne csináld.

És végül:

7. Ne kérdezz, ne posztolj osotbaságokat, ne tűnjél totál hülyének

Pár pont itt itt már lehet, hogy ismétlés lesz, mert a hülyegyerekeknek sokszor le kell írni ugyanazokat. De nézzük akkor mit NE csinálj csoportokban, ha nem akarsz idiótának látszani

  • Ne írj semmit, se kérdést, se semmit, kiemelt színes facebook háttérrel. Csak a legnagyobb retardáltak használják ezt a facebook funkciót figyelemfelhívásra, de csak arra jó, hogy aki olvassa egyből tudja: te hülye vagy
  • Ne kérdezz általános ostobaságokat, gondolkodjál már egy picit, ez nem óvoda. Ne kérdezd meg, hogy melyik a „legjobb” tőzsde/kriptokártya, akármi. Mi a francnak kérdezel ilyet? Úgyis mindenki alá fogja írni, hogy SZERINTE melyik a legjobb, és lesz egy posztod, ahol válaszokban fel lesz sorolva az ÖSSZES tőzsde/kriptokártya. Ahelyett, hogy utánaolvasnál egy kicsit magad. Ha már nagyon muszáj, feltehetsz egy ÉRTELMES, specifikus kérdést, például: „Úgy látom, a XYZ tőzsdén magasabb a kereskedési díj, mint a WZY tőzsdén. Mégis mi szólhat a WZY mellett?” Érted mire akarok kilyukadni? Nem? Oké, nézzük a következő pontot, az is hasonló lesz:
  • Ne kérdezz rá, hogy szerintetek melyik koin fog „kilőni” hamarosan. Vagy, hogy melyikből vegyél. Hasonlók. Totál felesleges és teljesen értelmetlen kérdés. Mindenki be fogja írni alá a saját maga által kedvelt, remélt „to the moon” koinokat, és a végén ott lesz a kérdésed alatt az összes koin. Volt akkor értelme az egésznek? Nem. Tegyél fel értelmes kérdéseket, például: „A TOI koin régóta a piacon van, aktívak a fejlesztői, tetszik a projekt, jó célnak tűnik, hogy egyszer ezzel lehet majd fizetni a tokiói nyilvános wécékben a pokémonokért, ti tudtok hasonló, esetleg jobb projektről?” Érted? Ha nem, nem, mindegy. Ne kérdezz olyat, amire úgyse kapsz értelmest választ.
  • Végül, csak egyszerűen: NE LEGYÉL HÜLYE. Hülyének lenni ciki és rossz, tegyél ellene, tehetsz ellene

u.i. nyugodtan vedd magadra az egészet! Ha legalább egy dolgot a fentiekből megfontolsz, megcsinálsz, már egy jobb világ vár ránk, ami mindenkinek jobb. Köszi!

u.i.2: több mint három éve már született itt egy hasonló cikk A kripto-kommentelők 6 típusa címmel. Olvasd el azt is!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.