4 nap kellett, amíg adott valaki két pizzát 10.000 Bitcoinért – avagy a Bitcoin Pizza részletes története

Sokan azt mondják, hogy a Bitcoin megalkotója, a senki által nem ismert Satoshi Nakamoto nem más, mint Nick Szabó. Ami kétségtelenül büszkeséggel tölthet el minket, magyarokat. Az azonban egészen bizonyos, hogy a Bitcoin történelem Satoshi utáni leghíresebb alakja Hanyecz László, aki 10.000 Bitcoinért vett két pizzát. Az első dokumentált eset, amikor valaki kapott valami kézzelfoghatót Bitcoinért. Egy csodálatos történet részleteiről olvashattok most.

Mégis, hogyan zajlott le az egész?

Ahhoz, hogy dokumentáljuk az eseményeket nem kell könyvtárba mennünk, 2010 nem volt olyan rég és már internet is volt. Az egész egy fórum bejegyzéssel kezdődött a bitcointalk forumon, ahol „laszlo” felhasználó röviden leírta, hogy házhoz szállítva szeretne két nagyobb pizzát, még azt is megadta, hogy milyen feltéteket szeret. A történelmi bejegyzés így néz ki, ma is megtalálható az egész beszélgetés itt:

Az eredeti hozzászólás

Mint láthatjuk a teljes beszélgetésben, nem csapott le rá azonnal senki. Majdnem eltelt egy egész nap, amíg egy fórumozó annyit megkérdezett, hogy melyik országban él László? Aki hamar válaszolt, hogy Floridában. A következő okostojás ender_x nevű felhasználó szerint 10.000 bitcoin kicsit túl sok, hiszen el is adhatná 41(!) dollárért mind a 10.000 darabot egy általa belinkelt oldalon, a bitcoinmarket.com -on. A következő hozzászóló azt mondta, hogy ő rendelne neki pizzát a Dominóból ha lehetne Európán keresztül. Erre László válaszolt, hogy a legtöbb pizzázó Amerikában elfogad telefonon keresztül kártyás fizetést.

Az üzlet úgy tűnik nem jött létre, egy nap múlva a következő hozzászóló egy nevető smiley-val kérdezi, hogy ismer e valaki pizza szerető fodrászt? Fene se érti mit akart, de ez a bugyuta hozzászólás is a történelem része lett.

László csalódott, (és éhes) május 21-én, három nappal az ajánlata után rákérdez a fórumon, hogy na akkor senki se ad pizzát? Túl kevés érte a 10.000 Bitcoin?

Na, mivan?

Erre jött egy hosszabb válasz, aki szintén csak a kifogásokat kereste és nem volt elég bevállalós. Azt írta, hogy ő venne neki pizzát, de nem Amerikában él, és fél, hogy a pizzázó azt hinné, hogy trollkodik a telefonon. De ha nem vesz neki senki, megpróbálja megoldani online. A végén még felteszi az értelmetlen kérdést Lászlónak, hogy már éhes, vagy csak szereti a pizzát? (Valószínűleg ebből a típusból fejlődött ki az okoskodó, tipródó kommentelő, aki sose tudja mikor vegyen és sose vesz). László a bugyuta kérdésre csak annyit válaszolt, hogy szerinte csak mókás lenne, ha elmondhatná, hogy bitcoinért vett pizzát.

Végre, négy nap után megköti valaki az évezred legjobb üzletét

Ezután majdnem egy egész nappal, Május 22-én este este negyed nyolckor megtörtént a történelmi pillanat: László jelezte a fórum olvasóinak, hogy egy jercos nevű user bevállalta, nem volt gyík és küldött neki két pizzát 10.000 Bitcoinért.

Az üzlet megtörtént

A kép is elérhető még a pizzákról:

Finom pizzák!

Egyébként ez a tranzakció ma is természetesen látható a Bitcoin láncon bárki számára. Én azért kíváncsi lennék, hogy a szuper bankom mennyi idő alatt mutatná meg egy 11 évvel ezelőtti tranzakcióm részleteit, ha egyáltalán képes lenne rá. Ráadásul ez nem is az én tranzakcióm (sajnos) hanem két teljesen más emberé, mégis teljesen transzparens. A történelmi tranzakció itt van mert a Bitcoin ennyire menő, hogy látható:

https://www.blockchain.com/btc/tx/a1075db55d416d3ca199f55b6084e2115b9345e16c5cf302fc80e9d5fbf5d48d

Érdemes még egy kicsit tovább olvasni a már belinkelt fórumot. László látva a sikert, továbbra is várta a jelentkezőket, Bitocinjaiért pizzát kért. Túl nagy érdeklődés nem volt – semmi – három hónappal később jött egy hozzászólás, hogy na milyen érzés 600 dolláros pizzát enni?

László aztán még 2010 augusztusában bejelenti a fórumon hogy már nem él az ajánlata, nem tud már annyi Bitcoint termelni és egyébként is inkább HODL. Még ez év novemberében egy felhasználó azon viccelődik, hogy wow, azok a pizzák 2600 dolláros pizzává értek, majd nem sokkal később egy hozzászóló olyasmit mond, hogy el fog jönni az idő, hogy ezek egymillió dolláros pizzák lesznek.

Hát eljött, már elég régen. Ma éppen – 2021 Május 23-án – az a két pizza, az a 10.000 Bitcoin 370.000.000, azaz háromszázhetven millió dollárt ér. Tanulsága a történetnek? HODL 🙂

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.