Bitcoin 2017 vs 2020: miért teljesen más a mostani Bikapiac?

2021 egy nagyszerű év a Bitcoinnak, hiszen az árfolyam volt, hogy 40.000 dollár fölé emelkedett, ami több, mint kétszerese a 2017-es csúcsnak. A HODL-erek örülnek, a hitetlenek hitetlenkednek. Fontos azonban megnézni és tisztázni, hogy miért teljesen más ez a mostani emelkedés a 2017-es Bitcoin lázhoz képest.

Még mindig velünk van a globális járvány, a politikai konfliktusok, azonban a Bitcoin világában is sok minden megváltozott, ezek közül három dolgot kell kiemelni:

  • Shitcoinok helyett a Bitcoin dominál
  • Felhalmozás történik és nem kereskedés
  • Intézmények vezetik és nem kisemberek

Nézzük meg akkor ezt a három okot részletesebben!

Bitcoin, és nem a shitcoinok

2017-ben a Bitcoin olyan volt mint a belépő drog a crypto világ poklába. Az emberek nem úgy néztek a Bitcoinra, mint egy hosszú távú befektetésre. Azért vettek Bitcoint, hogy abból altcoinokat és ICO-kat vegyenek – hazárdjátékot játszott mindenki, abban a reményben, hogy gazdagabb lesz annál is mint amiről valaha álmodott.

2017 volt az első év, hogy a nagyközönség belépett a kripto világba, olyan volt az egész mint a valamikori Vadnyugat. Mindent lehetett. Szabályozás alig volt, boldog boldogtalan mindenféle coint listázhatott a tőzsdéken. Olyan, hogy fogyasztóvédelem nem létezett, és hirtelen mindenki blockchain befektetési szakértő lett.

Ez vezetett az ICO őrülethez, amikor az Uber sofőrtól kedzve a Szilikon-völgyi befektetőkön át mindenki elvakult a hypetől és égette el vagyonát pillanatok alatt. Sajnos valószínűleg sokan, akik ma már „nocoinerek” így gondolnak a mai napig a kriptó világra.

Tehát az óriási hype és az óriási beáramló pénz a Bitcointól tulajdonképpen független volt, hiszen a pénzek a nagy része altcoinokba vándorolt. Törvényszerű volt, hogy az egész összeomlik, ezeknek a shitcoinoknak a profitálói és készítői gyorsan kiszálltak, eladták saját terméküket. (Satoshi sosem adott el Bitcoint…) Végeredmény az lett, hogy 2018-ban az előző évben indított ICO-k 86%-a kevesebbet ért mint a kibocsátási áruk, a mögöttük álló emberek meg mentek a börtönbe, vagy épp egzotikus szigetekre koktélt szürcsölni.

A mai piac teljesen más. A pénz ami a Bitcoinba folyik, ottmarad. 2017-ben a Bitcoin dominanciája a mindenkori legalacsonyabb volt, mára ez majdnem megduplázódott.

BTC dominancia. 2017-ben volt a legalacsonyabb.
BTC dominancia. 2017-ben volt a legalacsonyabb.

Az altoinok forgalma relatív alacsony, különösen a nagybefektetők körében. Főleg a tapasztaltabb kisemberek kereskednek ma altcoinokkal.

A legtöbb kereskedés az Ethereum láncon a DeFI projekteken keresztül történik (bálnák által dominált decentralizált tőzsdék aminek használatához nem árt egy kis tapasztalat, odafigyelés) és a derivatív piacokon (CME / Bakkt határidős ügyletek, opciók intézményi befektetők számára valamint offshore derivatív tőzsdéken mint a BitMEX)

Bitcoint már nem azért vesznek többségben az emberek, hogy kereskedjenek vele vagy hogy más kriptót vegyenek belőle. Azért vesznek, hogy megtartsák hosszabb időre.

Felhalmozás, Nem tőzsdézés

Az elmúlt két évben több mint 30 milliárd dollárnyi Bitcoin halmozódott fel hosszú távra. Összesen 2.814 millió Bitcoin van ilyen tárcákban, ami a teljesen mennyiség 15.16 %

62.31%-a az összes Bitcoinnak több mint egy éve nem mozgott, kevesebb mint 15%-a vesz részt aktívan a tőzsdei kereskedésekben. Ennyi Bitcoin sose volt tárolva a 2017 előtti idők óta. Az alábbi ábra jól mutatja, hogy szintén az ICO mánia idején volt a legalacsonyabb ez a mutató.

BTC inaktiv címek

Az emberek már nem kereskednek a Bitcoinnal, hanem gyűjtik és hosszú távon tartják. Ez nem csak a nyers blockchain adatokon, hanem a fogyasztási szokásokon is látszik.

Átlagos dollárköltségen vásárolnak (dollar-cost averaging (DCAing), akkor vásárolnak ha esik az ár és egyre népszerűbbek a Bitcoin visszatérítést ígérő applikációk, mint a Cash App, Rive, Swan, Ryze, Lolli and Fold, ezek egyike másika nem csak arra képes, hogy x mennyiségű Bitcoint vegyen y mennyiségű idő alatt, de arra is, hogy automatikusan vegyen, ha az ár beesik, illetve valamelyik Bitcoin visszatérítést ad a napi vásárlásaid után.

Miért történik ez, miért kezdtek el az emberek Bitcoint felhalmozni?

Általában két magyarázatot szoktak adni erre a kérdésre:

  1. A COVID miatt kialakult makroökonomiai környezet

Miközben a kamatlábak gyakorlatilag nullák a központi bankok korlátlan pénzmennyiséget nyomatnak. Ez óhatatlanul inflációhoz vezet, ezért a tőke olyan inflációs fedezetekbe áramlik, mint a bitcoin, az arany és az ingatlan. A kötvények elértéktelenednek. A hagyományos pénzek napról napra vesztenek értékükből. Már két deviza összeomlását is láthattuk az elmúlt évben (Törökország és Libanon). Az emberek a mostani pénzügyi rendszer miatt az inflációt fedezik a bitcoin felhalmozásával.

2. Antropológiai és monetáris elmélet: A Bitcoin útja

Minden szervesen elfogadott pénz ugyanazt az evolúciós utat járja be: gyűjthető, értékraktározó, majd csereeszköz és végül elszámolási egység / tartalék eszköz.

Mint az arany, a tengeri kagylók és a gyöngyök, a Bitcoin is gyűjthető eszközként indult. A szűkös elérhetősége, az előállításának költsége és az az ár, amelyet valaki más hajlandó volt fizetni érte, azok az értékek, amelyek értéket adtak az átlagember számára a Bitcoinnak.

Ezért is 2016-tól 2018-ig erősen kereskedtek vele, spekulatív gyűjthető eszközként / áruként, ugyanazokat a viselkedési közgazdasági mintákat követve, mint a baseball kártyák, az olaj vagy akár a sertéshús határidős ügyletei.

Mostanra a Bitcoin értékmegörzővé fejlődött – olyasmi, amely megőrzi vásárlóerejét, idővel megőrzi és növeli a vagyont. Akárcsak a nemesfémek, a kamatozó eszközök, vagy a termőföld.

A Bitcoin csatlakozik ezekhez, mivel a fogyasztók, a vállalatok és ami a legfontosabb, az intézményi befektetők mind inflációs környezetben vásárolják a bitcoint, mint értékmegörző eszközt.

Intézmények, nem kisbefektetők

A 2017-es bikapiac a kisbefektetők által jött létre – átlagos emberek akik a Bitcoinnal pénzt akartak csinálni. A rutinos, komoly befektetők az egészet csalásnak gondolták, egykét kivétellel, mint Chamath Palihapitiya és Winklevoss Ikrek.

Bal oldalt 2017-es hír, jobb oldalt 2020

Most pont fordítva van, a kisbefektetőket alig érdekli a Bitcoin. Részben ennek oka lehet a 2020-as gazdasági válság, a kisember jóval óvatosabb a pénzével (ha van neki..) A médiában is kisebb figyelmet kap, hiszen mindenhol a Covid, a vakcinák, a gazdasági mentőcsomagok, vagy épp az amerikai elnökválasztás körüli események a fő hírek.

A márciusi 4000 dollárról 40.000 dollárig tartó emelkedés jó része az intézményi befektetőknek köszönhető.

Egy júniusi Fidelity report röviddel a korlátlan pénznyomtatás bejelentése után megállapította, hogy az intézményi befektetők már több mint 35%-a lát értéket a Bitcoinban, és már sokkal kevésbé aggódnak a volatilitása vagy a piaci manipulációk miatt mint korábban.

Olyan hatalmas szereplők mint JPMorgan Chase & Co., a Deutsche Bank, a Citibank és a Guggenheim Partners nyilvánosan is elkötleződtek a Bitcoin mellett. A Grayscale jelenleg több mint 630 000 bitcoin tulajdonosa (ez a teljes bitcoin mennyiségének 3 százaléka), ezeket a vásárlásokat főleg akkreditált és intézményi befektetők nevében tették.

A MassMutual biztosítótársaság 100 millió dollárt helyezett el Bitcoinban. Olyan legendás befektetők, mint Paul Tudor Jones és Stan Druckenmiller a Bitcoinban őrzik vagyonuk egy részét. A Square és a MicroStrategy nyilvános tőzsdei társaságok tartalékokat helyeztek el a Bitcoin-ban, és még sokan követni fogják.

Mindezeket a szabályozás és az infrastruktúra fejlesztése tette lehetővé

2017-ben, ha egy vállalat 500 millió dollár értékű bitcoint akart vásárolni, ennek nem volt egyszerű módja, és ennek a Bitcoinnak a biztonságos tárolása rémálom volt. Ez már nem így van. A MicroStrategy körülbelül 38 000 bitcoint vásárolhatott, a piaci szereplők szinte észre sem vették észre.

A bankok most már őrizhetnek a Bitcoint, és intézményi szintű Bitcoin letétkezelési megoldásokat építenek 2017 óta olyan cégek, mint a Coinbase, a Gemini, a Fidelity, az Anchorage és a BitGo. Az olyan szolgáltatók, mint a B2C2, a Genesis Trading és a Jump Trading, vagy mint a Cumberland, mind hagyományos piacokon is létező megbízás-továbbítási és végrehajtási szolgáltatásokat nyújtanak.

E vállalatok közül sokan versenyeznek a szolgáltatások konszolidálásáért és az APEX Clearinghez hasonló elsődleges brókercégek kialakításáért a hagyományos piacokon. Egyre nagyobb a verseny, hogy melyik cég tudja kiszolgálni az itézményi keresletet.

Ugyanekkor az intézményi befektetők növekedése legitimálta a bitcoint a mindennapi emberek számára. A kiskereskedelmi érdeklődés kezd megugrani, de közel sem olyan magas még mindig, mint 2017-ben.

Hiába duplája az ár, a kisemberek érdeklődése még mindig kisebb mint 2017-ben volt

Összegzés:

Az, hogy a Bitcoin piaca egyre inkább eltolódott a kereskedésről a tartásig / felhalmozásig, illetve megjelentek az intézményi befektetők teljesen eltérővé teszik a mostani bikapiacot az eddigiektől.

A Bitcoin már nem egy spekulatív eszköz amit az emberek a gyors meggazdagodás érdekében vásárolnak, hanem egy olyan értékmegőrző eszköz amit vállalatok, intézmények vásárolnak fel, hogy a vagyonukat megvédjék és gyarapítsák.

A cikk eredetije a remek bitcoinmagazine oldalon olvasható.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.