Az ártatlanság korának vége – a harc csak most kezdődik

„Minél alacsonyabb a tét, annál nagyobb a vita”

Sayre törvénye

Amikor még a nem fontos volt a fontos 

Nagyszerű évtizedet tudhat magának a Bitcoin és a kriptóvilág. Annak ellenére, hogy a Bitcoin valószínűleg a legzavaróbb dolog a fennálló rendszer számára a nyomtatott sajtó megjelenése óta, mégis eddig békén lettünk hagyva. Oké, a Bitcoin tőzsdéken kötelezővé vált az azonosítás, pár embert letartóztattak a dark webről, Kína rendszeresen betiltotta a Bitcoint, különböző amerikai hatóságok mindenféle ICO-k után nyomoznak és nyomozgattak. De mégis, ezek a szabályok minimálisak, semmivel sem komolyabbak mint azok amik mondjuk az antik műtárgyak kereskedésre vonatkoznak.

Egy évtizedig békén hagytak minket, azt thettünk amit akartunk és élvezhettük a több ezer százalékos növekedések hasznát. Ahhoz, hogy hihetetlenül sikeres legyél Bitcoint kellett venned, és ezen kívül az égvilágon semmit sem kellett csinálnod, csak hátradőlnöd. Minél inkább nem csináltál semmit, annál sikeresebb voltál. De ha csak vaktában vásárolgattál shitcoinokat, akkor is lehettél sikeres, sőt volt idő amikor még akkor is zseninek tűnhettél ha XRP-t vásároltál.

Azonban mit csinálunk mi emberek, ha nincs mitől igazán félnünk – egymás ellen fordulunk. A Bitcoin gyűlölte az Ethereumot. A BCH gyűlölte a Bitcoint. A Monero gyűlölte a Zcasht. És mindenki gyűlölte a Ripplet. Szép lassan eltávolodtunk az idilli világtól, beléptünk a twitterre és azt kiabáltuk egymásnak: „élvezd, hogy csóró maradsz te idióta!” Ez volt a fontos számunkra.

Persze, hogy fontos különbségek vannak a Bitcoin és az Ethereum között. Az egészséges versenyszellem is jó. Addig, amíg jó dolgunkban nem volt jobb dolgunk mint vitázni egymással ezek érthetőek és természetes emberi viselkedések voltak.

Az ártatlanság korának azonban vége

A hőskörból most lépünk ki, ennek az érának lassan vége. A Bitcoin túl naggyá nőt ahhoz, hogy ignorálni lehessen. Eljutottunk oda, hogy még a legmaradibb bürokraták fejében is lámpársok gyúlnak, hogy ez az egész nem pár internetes hülyegyerek játéka, nem egy milleniumi tulipán. „Ezek a hülyegyerekek el akarják venni tőlünk a pénzügyi rendszer kontrollját!”

Monero coint kitették a tőzsdékről. Egy Ethereum fejlesztő és a BitMEX CTO-ja le lett taróztatva. Amerikában, Izraelben, és lassan Európában teljes körűen azonosítanod kell magad, ha a kriptódat a tőzsdékről privát tárcádba akarod irányítani.

Először nevetnek rajtad. Aztán ignorálnak. Végül harcolnak ellened.

ismeretlen bölcsesség

Gratulálhatunk önmagunknak, ezek a bürokraták már a harca készülnek fel. A színlelésnek vége. Ez a harc lesz a végső, önmagunkért. Készen állsz rá? Azt mondjuk, hogy nem tudunk harcolni még egy marék polgárőr ellen sem. Nos, tudunk harcolni egy globális koalíció ellen akiknek nukleáris fegyvereik, nemzetköz rendőrségük van, azok ellen akik a pénzügyi szabályokat hozhatnak és módosíthatnak?

Mindenkire szükségünk lesz a harcban még a szerencsétlen shitcoinerekre is.

Új frontvonalak

Az az igazság, hogy a helyzet még ennél is rosszabb. A legközelebbi barátaink akarnak éppen hátba szúrni. Évekig használtuk a tőzsdéket mint barátaink, megbíztunk bennük és a partnereink voltak ebben az új világban. Reménykedtünk abban is, hogy az intézményi befektetők is jönnek a piacra. Ezeknek mind részvényeseik vannak, akiknek meg kell felelniük. Ezeknek a tőzsdéknek méreg drága engedélyeik vannak amit könnyen elveszíthetnek. 

A Coinbase hamarosan a tőzsdére megye. A Kraken egy bankká vált. A bankok a szabad piac termékei voltak valaha, aztán szép lassan a kormányok pénzügyi felügyeletének végrehajtójává váltak. Mennyi idő múlva fog vajon a Kraken is ugyanilyenné válni, a szabályozók egy eszközévé? Mennyi idő múlva látjuk majd azt, hogy régi barátaink a kriptó tőzsdék olvadnak bele a hagyományos pénzügyi rendszerek szabályaiba?

Milyen indokkal tiltsuk be a bitcoint?

Ha úgy gondolod, hogy majd az intézmények a mi érdekeinkben fognak lobbizni, nagyon tévedsz. A saját érdekeikért fognak lobbizni: hogy ők lehessenek a közvetítők, rajtuk keresztül lehessen csak tranzakciókat folytatni, amiért természetesen felszámítják majd a díjat. Ezek a tőzsdék amit évekig jól szolgáltak minket, amik kényelmet biztosítottak számunka a privát kulcsaink feladásával már nem lesznek többé a barátaink. Az ártatlanság korának vége.

Együtt sikerülhet

Semmi sem tud egyesíteni annyira egy közösséget mint a közös félelem. Bár lehet, hogy nagy különbség van köztünk abban, hogy milyen coinban hiszünk, de sokkal nagyobb a különbség köztünk és a kriptopénzzel nem rendelkező „nocoinerek” közt. Köztünk, és a központi hatóságok, a pénzügyi felügyeletek és a kapzsi kapitalizmus hagyományos pénzügyi világa közt. A nocoiners embereké jelenleg még minden erő, hatalom. Választhatunk, hogy egyesülünk ellenük, vagy hagyjuk, hogy a nocoinerek megosszanak és uralkodjanak felettünk.

A reménytelen de végül felemelő történetek mindig arról szóltak, hogy a forradalmak csak akkor lehetségesek, ha összefogunk. A széthúzó görögök összefogtak, hogy megvédjék a demokráciát a perzsáktól. Az egymással vetélkedő angol lordok összefogtak, hogy a király kiadja a Magna Cartát. Az Amerikai Államok félretették az ideológiai és vallásai különbségeiket, hogy kivívják a függetlenségüket.

Gyorsan eljön az óra amikor egyesülni kell. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz egyszerű, de abban is, hogy amint a frontvonalak tisztázódnak mindannyian a közös célunkért fogunk harcolni. Ezért is jó, hogy vannak olyan remek küldetés-vezérelt decentralizált projektek mint a Sovryn and TBTC, amik összefogják az Ethereum és a Bitcoin világát.

Minél nagyobb a tét, annál nagyobb szükség van az összefogásra.

a szerző

A thermopülai szorosnál a hős spártaiakat lemészárolták. Maratonnál azonban vállt vállnak vetve harcoltak együtt az athéniakkal, és végül a szabad emberek győztek a szabadságukért. Még a spártaiak sem tudtak egyedül HODL-olni.

Az eredeti angol cikk itt: https://bitcoinmagazine.com/articles/the-sudden-unexpected-end-of-crypto-tribalism

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.