Hogyan lettem Bitcoin maximalista és dollármilliomos?

A kezdetek

Már tinédzserként is libertáriánusnak, szabadelvűnek mondtam magam. Valamikor sokat olvastam arról, hogy a monetáris politika és az infláció hogyan rabolja ki az embereket, értékteleníti el a vagyonukat.

2010-ben olvastam először a Bitcoinról a szabadelvű fórumokon amiket látogattam. Érdekes elgondolásnak tűnt, de különösebben nem törődtem vele. Pár hónappal később, még 2010-ben ismét előkerült, de ezúttal úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Emlékszem, hogy letöltöttem és szinkronizáltam a referencia tárcát és még pár BTC is a tárcámba került, nem emlékszem mennyi, talán öt? Eddig jutottam vele. Nem sokkal később töröltem a tárcát és az egész blokkláncot, valószínűleg azért, mert kellett a hely Steam játékoknak vagy ilyesmi. Az az 5 BTC elveszett.

Igen, a Steam. Mindig is gamer voltam, és akkoriban nagyon erős videókártyám volt: Radeon 5970.

Harmadjára 2011 májusában találkoztam a Bitcoinnal. Hallottam, hogy az ára emelkedik, és azt, hogy sokan nagyon sok pénzt kerestek vele. Ekkor úgy döntöttem, hogy komolyabban elmerülök a témában.

Ez volt az a pillanat, amikor a Bitcoin magába szippantott. Voltak olyan napok, hogy nem is aludtam. Elmentem dolgozni, majd munka után megtanultam mindent a Bitcoinról amit csak lehetett. Tanultam arról, hogy hogyan generálódnak a bitcon címek, hogy működnek a tárcák, hogy működik a bányászat, hogyan változnak a nehézségi szintek, mindent igyekeztem megtanulni és megérteni, amit csak lehetett.

Egy vagy két hét olvasás és tanulás után arra jutottam, hogy a Bitcoin az internet óta a legfontosabb dolog ami történt, a pénz tökéletes formája. Az egyik legzseniálisabb rendszer, amit valaha ember feltalált, és még gyakorlatilag senki se tud róla!

A tökéletes pénz

Nem emlékszem, hogy voltak-e akkor már más coinok, de 2011-2012 közt olyan nevek ugranak be, mint Namecoin, Peercoin, Feathercoin. Egyikről se hallok ma már.

Az első 50 Bitcoinom

Végül is úgy döntöttem, hogy beszállok én is. Kellett nekem Bitcoin. Akartam és azonnal akartam, hogy legyen Bitcoinom MOST! Úgy éreztem, hogy olyan ez mintha egy részvényt vennék az Internetből. Rizikó nélkül, és én lehetek a saját bankom.

Nem kerestem sok pénzt akkoriban, nem volt túl sok félretett pénzem. Igen, volt egy király gamer gépem, de ez volt az összes „luxus” amim volt. Tudtam, hogy hosszú távra tervezek. Szóval félretettem 500 dollárt Bitcoinra.

Regisztráltam a Mt Goxra és megpróbáltam feltölteni pénzzel. Nem volt ez akkoriban annyira egyszerű, egy Dwolla nevű applikació is kellett hozzá, erre töltöttem fel az 500 dollárom és indítottam el a beutalásom a Goxra. Ebebn a pillanatban 3 dollár volt egy Bitcoin.

Kedd este indítottam az utalást a Goxra, és péntekre ígérték, hogy megérkezik. Közben a BTC ára folyamatosan emelkedett, 3.5, 4, 6 dollár! Basszus, nem hittem el! Csütörtökre megduplázódott az értéke, és még mindig nem sikerült vennem. Pénteken 5 percenként néztem a telefonom, az emailjeim, de nem ment át az utalás. Estére a haverjaimmal terveztem lógni, a mobilomról kell majd elintéznem ezeket?

Végül is az első Bitcoin vásárlásomat péntek este egy mozifilm alatt intéztem el: All time high (ATH) áron, 10 dollárért vettem darabját, összesen 50 Bitcoint.

A mai napig megvan ez az 50 Bitcoinom.

A film amit ezalatt néztem a moziban annak akit érdekel: X-Men: Firt Class

A második 50 Bitcoinom és a crash

Nem tudtam itt megállni, minél többet tanultam, annál többet akartam tudni, annál többet akartam tenni. Ekkor kezdtem el videókártyával bányászni.

Ez még az ASICs-ok ideje előtt volt. A GPU bányászat elég új volt, előtte főleg CPU (processzorral) bányásztak.

Úgyhogy a következő nap letöltöttem a bányász szoftvert és a Slush Pool bányájába beléptem. A Radeonom csutkára tekertem és elmentem a barátaimmal szórakozni. Mikor hazaértem megállapítottam, hogy jóval melegebb van a szobámban. Szóval ez ilyen? Oké, legyen!

Gond volt, hogy nem tudtam bányászat közben játszani. Vagy lejjebb kellett vennem a hashrate-t, vagy teljesen kikapcsolni, ha játszani is akartam. Oké, sebaj, ez van.

Pár nap múlva úgy döntöttem, hogy veszek még egy 5970-es Radont. Mi baj lehet? Ha megunom a Bitcoint, legfeljebb még szebben fog futni a Witcher2!

Szó mi szó, egy hónap alatt a Slush Pool és a BTC Guild bányáiban szereztem magamnak újabb 50 Bitcoint.

Ez az 50 Bitcoin is megvan mind a mai napig.

Aztán nemsokára megjött az első villanyszámlám. Nem hittem el, hogy milyen sok egy egyszobás lakásra? Felhívtam az elektromos műveket és mondtam, hogy véletlenül dupla árat írtak a számlára. Mondták, hogy nem, nincs tévedés, ennyi volt a fogyasztás.

Így abba hagytam a Bitcoin bányászatot.

Továbbra is rengeteg meséltem és beszéltem a Bitcoinról a barátaimnak. Leginkább csak kinevettek, de mondtam nekik, hogy nem fognak nevetni, ha milliomos leszek.

És akkor a Bitcoin árfolyama lezuhant. De nagyon durván. 32 dollárról esett két dollára, az egyik legnagyobb esés %-ban azóta is.

Megdöbbentem és rettentően csalódott voltam. Nem beszéltem többet a barátaimnak a Bitcoinról. A gamer haverok minden nap rajtam nevettek, ócska vicceket gyártottak rólam meg a BTC-ről. A híroldalak minden nap a BTC halála felett örvendeztek. Ez volt az első igazi crash ami nyilvánosságot kapott és a kárörvendőkkel volt tele az internet.

Letöröltem a Bitcoin árfolyamát követő appot a telefonomról. A feleségemmel folytattam az életem és megpróbáltam elfelejteni a Bitcoint. Letöröltem a Bitcoin blokklánc másolatát a gépemről, a tárcámat meghagytam.

Megpróbáltam nem gondolni a Bitcoinra a következő két évben. Ha a munkatársak szóba hozták minél hamarabb témát váltottam. Rettentően csalódott voltam, úgy éreztem a világ legnagyobb csalásának lettem az áldozata.

Aztán valahogy eltelt ez a két szörnyű év… És a Bitcoin visszatért.

A Bitcoin visszatér

Egyik nap megnyitottam a redditen a Bitcoin aloldalt és mindenhol csak ujjongást láttam. Mi a fene történik?

A Bitcoin áttörte az addigi csúcsát és elérte az 50, majd a 100 dolláros értéket és csak ment egyre feljebb!

Ebben a pillanatban felejtettem el az egész előző két év keserűségét. Eddig valahogy, valamiért, a pusztán csak papíron elszenvedett anyagi veszteségek elfelejtették velem, hogy miért is szerettem meg a Bitcoint.

A Bitcoint visszatért, azt írtam? Nem. Sose tűnt el. Még mindig ugyanaz a decentralizált, független eszköz volt, amit annyira megszerettem.

Újra elkezdtem bányászni, de mivel már ASIC-ok voltak ezért LTC-t bányásztam amit BTC-ért eladtam. A give-me-ltc nevű bányában bányásztam és a BTC-e nevű platformon adtam el.

Aztán idővel megint belefáradtam ebbe, a magas villanyszámlákba, abba, hogy kevesebbet játszhattam a gépen, így ismét abbahagytam. Mindenestre ez idő alatt újabb 30 BTC-t és 400 LTC-t szereztem. Ezek is mind a mai napig megvannak mind.

Nemsokára a BTC átlépte az ezer dolláros határt. Emlékszem, hogy a https://bitcoinity.org/ oldalon néztem, felemelő érzés volt. Ezen az oldalon akkoriban mindig ilyen kis vicces gifek voltak a jelentősebb ármozgások mellett, egy vicces arc. Mr Bean amint elrepül a kocsijával, ilyesmik. De most más volt, ez most komoly volt.

Egy űrhajós volt a Holdon. Mögötte egy Bitcoin zászló és a végtelen űr. A Holdra szálltunk.

BTC to the Moon

Könnyek szöktem a szemembe, ez egy nagy pillanat volt. A Bitcoint elismerték annak, ami mindig is volt: a pénz legtökéletesebb formája.

Annyi Bitcoinon volt, hogy vissza tudtam volna fizetni a teljes diákhitelemet, amire addig úgy gondoltam, hogy egész életemben fogom törleszteni. A Bitcoin a pénzügyi szabadságot adta meg nekem.

De nem adtam el egy Bitcoint sem.

Kriptomilliomos lettem

Természetesen az ezer dolláros ár nem tartott soká, az ár ismét bezuhant. Nem is tért vissza több mint NÉGY évig. Hosszú, hosszú kripto tél volt ez. Ez idő alatt mindenesetre a Coinbase-n vettem még pár Bitcoint.

A 2017-es visszatérés, az egész év kicsit homályos, egy napot kivéve.

A nap, amikor kripto dollármilliomos lettem.

A családom sose volt túl gazdag. Sose voltak divatos ruháim, a legújabb játékaim. Nem voltunk szegények, de semmiképp se gazdagok. Pénzügyi ismereteket sem tanított nekem senki.

Kripto milliomosnak lenni felemelő érzés volt. Emlékszem, hogy vezettem a munkába és arra gondoltam, hogy én vagyok a legnagyobb király a Földön.

Nem tudtam megállni, elmondtam mindenkinek, elmondtam a kollégáimnak, a barátaimnak, a családomnak, mindenkinek.

Elmentem a boltba venni pár dolgot. Arra gondoltam, hogy itt a sorban álló emberek nem is tudják, hogy egy milliomossal állnak együtt.

Ekkor, a csúcs tetején eladtam pár Bitcoint. Vettem egy házat és egy új kocsit.

Egy-két hónappal később már nem voltam kripto milliomos. Látni az altszezont őrület volt. Pár hónapig gyakorlatilag bármit vehettél, csak nyerhettél vele. Nagyon durva időszak volt. Pár ETH-t szereztem, annak ellenére, hogy sem akkor (sem most) nem hiszek benne hosszú távon.

Tanulságok, jó tanácsok

Teljesen jól vagyok mostanában. Nem különösebben érdekelnek az árváltozások. Utoljára 2020 márciusában vásároltam Bitcoint, akkor amikor 4000 dollárra esett vissza. Nem értem azokat, akik ekkor nem vásároltak be.

Azon kívül, amit eladtam 2017-ben még megvan az összes coinom.

Talán látjátok ti is az egésznek a mintázatát. Mindig lesz újabb csúcs, újabb ATH. Valószínűleg többször hülyének fogod magad érezni, ha csak tartod, HODL-olsz. De ez az érzés el fog múlni.

Van még pár rövid kis történetem, ezeket pontokba szedve még megosztanám.

  • Volt Bitcoin Cashem (BCH) egy ideig. Bevallom, hogy rettegtem akkor, amikor majdnem a BCH lett az első, majdnem jött a flippening. De nem jött és 6-12 hónap múlva az összes BCH-m eladtam BTC-ért.
  • Az összes BSV-met azonnal eladtam LTC-ért.
  • BTC, ETH, LTC. Csak ezeket tartom ma.
  • Nem hiszek a központosított, új és ragyogó shitcoinokban. BTC maximalista vagyok. Az egyetlen más coin ami még érdekelhet az a Monero, de nem jártam még utána komolyabban, nincs egy darabom se.

Pár vicces dolog:

  • 2013-ban 5 dollár értékben adtam BTC-t egy barátomnak. Idén emlékeztettem rá, eladta 175 dollárért.
  • Ugyanebben az évben 30 dollár értékben adtam egy másik barátomnak. 2017-ben 750 dollárért eladta mind.
  • Egy ideig szólóban bányásztam az IxCoint. (De komolyan, ki más tehetett ilyet?) Ki akartam próbálni, hogy milyen az egyedül kibányászni egy blokkot. Sosem sikerült.

Amiket megbántam:

  • Nem vettem többet, nem bányásztam többet
  • Nem adtam el azonnal az összes BCH-t BTC-ért. Ez a mai napig bánt.
  • Kicsit túl sokat foglalkoztam azzal, hogy visszafizetni a hiteleket BTC vásárlás helyett.
  • 2013-ban nemesfémeket vásároltam. Micsoda ostobaság volt!
  • A 2017-es eladások. Házat és kocsit akartam. Megbánni azt, hogy kivettem a profitot butaság, de azért fáj egy kicsit.

Gondolatok:

  • Soha senkit nem akartam meggyőzni arról, hogy vegyen Bitcoint, egyszerűen csak rengeteget beszéltem róla és arról, hogy a jegybankok gonoszak. De sose mondtam azt, hogy „Bitcoint kellene venned!”.
  • HODL amikor crash van. Csak erősebb leszel tőle. Pár ilyen után már meg se fog rengetni. Legyél férfi és HODL.
  • Az emberek egyszerűen nem értik, hogy mennyire erős a BTC mint hálózat. Senkit sem érdekel hogy egy coin milyen ügyes, van-e jobb protokolja, mennyire csillogó. Ne dőlj be a shitcoinoknak.
  • Az adó nem más mint rablás

Köszönöm a figyelmet, BÚÉK!

A cikk fordítása egy 2021 Január 2-án beküldött reddit posztnak.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.