A 10 legszarabb Shitcoin

Itt az ideje végre mindenkinek lenyelni a pirulát amire az van írva: a crypto pénz amiben valamikor annyira hittem egy shitcoin. A cikkben bemutatjuk a 10 legszarabbat ezek közül, tartsatok velünk!

A shitcoinok tündöklésének, az altszezonnak réges-rég vége és sose jön vissza már.

Úgy 2017 elejétől körübelül 2018 elejéig tarthatott az igazi shticoin láz. Az ICO-k és a rengeteg különböző cryptopénzek ragyogása. Amikor minden második hozzászólás azt kérdezte, ajánlotta, jósolta, hogy melyik fantasztikus coin mennyit fog érni. Amikor emberek százai, ezrei írták le a remek portfóliójukat, hogy 10% ebből, 15% abból, 30% amabból, 25 % emebből és még 20% abból a remek coinból. Volt, akinek kijött a matek 100%-ra, de senki se volt aki nem bukott volna óriásit ezen. Hogy mekkorát bukott, csak azon múlt, hogy mikor döbbent rá az örök igazságra: a shitcoin az shitcoin, és a megvilágosodás pillanatában adta el az egészet. Nekik, és azoknak is szól ez a cikk, akik még mindig álomvilágban élnek, még mindig az altszezonra várnak, akiket a sárba ránt le a hatalmasra duzzadt de mégis pehelykönnyű shitcoin zsákjuk, és reménykednek még valamiféle csodában.

Nézzük hát a toplistát! A felsorolásra kerülő shitcoinoknak rengeteg közös jellemzője van. Mindegyiknek rengeteg követője, vásárlója volt valamikor, „híres-neves” coinok. Mindegyik hatalmas reményeket keltett sokakban, mindenki a Lamborghinit várta hamar értük aminek mindenki hangot is adott. Mindegyik szart sem ér mára.

Na melyik shitcoin grafikonja ez? Haha, az összesé!

A top tízbe természetesen sokkal több is beleférhetett volna, igyekeztem úgy válogatni, hogy olyan coinok legyenek amiben tényleg valamikor nagyon sokan bíztak sőt, akár bíznak ma is (sic!), mindegyik ma is elérhető legyen, és mindegyik legalább 90%-ot essen mára az All Time High (ATH) értékéhez képest. Ehhez remek statisztikákat ad a nagyszerű CoinGecko oldal.

Na csapjuk bele, a „legkevésbé” ócska shitcointól egészen az első helyezettig!

10. TRON
A kínai csodapénz, ami mindenre IS jó, leginkább azzal vágnak fel a fejlesztői, hogy blokklánc alapú operációs rendszer. Nagydumás vezetőjük a kínai Justin Sun, aki 2018 decemberi tweetjében kijelentette, hogy az Ethereum kamujával ellentétben a következő nagy dobás a TRON lesz. Hát nem lett, ellenben iszonyat sok pénzt bukhatott az, aki bevásárolt belőle. Legalább annyit elmondhatnak magukról, hogy a bittorrent fabrikált valamiféle tokent a TRON rendszerén, és azt, hogy a napi 1.5 milliárd dolcsi forgalom a top10 legszarabb shitcoin listáján a tizedik, azaz a „legjobb” helyre teszi.
ATH értéke: 0.23$
Jelenlegi értéke: 0.015$
Értékvesztés: 92%

9. Bitcoin Cash
A Bitcoin első komolyabb módosított klónja, a Cash. Akkora durranás volt annak idején, hogy nem túl aktív blogunk még cikket is írt a napról, amikor a Bitcoin Cash és a mögötte álló pénzemberek megpróbálták az eredeti Bitcoint lelökni a trónjáról. Nem sikerült. Az elmélet nem lenne rossz, nagyobb blokkméret, a baj valahogy a stílussal van, meg azzal, hogy valójában senkit se érdekel. Jó tudni azt is, hogy a bitcoin.com weboldal mögött a Bitcoin Cash promótálója, az egykori Bitcoin – Jézus, Roger Ver áll.
ATH értéke: 3,785$
Jelenlegi értéke: 241$
Értékvesztés: 93%

8. Bitcoin Diamond
Hogyha már a Bitcoin Cash kapcsán egy „hard forkról” írtam (amit az előző bekezdésben felháborító módon klónnak hívtam) akkor jöjjön közvetlenül utána egy másik ilyen, a Bitcoin Diamond. A létrejöttének célja az volt, hogy több tranzakció valósulhasson meg másodpercenként mint az eredeti Bitcoin láncon. Csak azért nem kap „jobb” helyezést a listán, – pedig megérdemelné hiszen ekkorát semmi se zuhant – mert igazi hype sose volt mögötte, ATH áron (a fork pillanatában) kevesen vásárolhattak belőle, de 50 dollár körül már volt valami forgalma. Aztán padlót fogott, de nagyon dulván!
ATH értéke: 147$
Jelenlegi értéke: 0.5$
Értékvesztés: 99%

7. Stellar
Ez a coin igazából egy működőképes történet, van mögötte koncepció, értelem, felhasználás és napi forgalom. Mikró tranzakciókra jó, azonnali gyors fizetést tesz lehetővé, leginkább blogok, weboldalak használják ahol a látogató a szerzőt díjazhatja egy kattintással Stellar koinokkal. Mindez tök jó és szép, egyetlen baj van az egésszel, hogy ezt is úgy felhypeolták, hogy aki volt olyan hülye és bevásárolt belőle óriásit bukott.
ATH értéke: 0.8$
Jelenlegi értéke: 0.06$
Értékvesztés: 92%

6. Cardano
A Cardano pont egy hellyel áll a Stellar mögött a nemcsak ezen a listán, de a marketcap alapján a valós piacon is. Igazi hardcore kocka fejlesztők által megírt nagyon precíz, nagyon akadémikusan fejlesztett coinról van szó, ami alkalmas átutalásokra, applikációk futtatására, okos-szerződésekre és persze mindenre IS, nyilván. A kódja állítólag olyan gyönyörű, hogy 100 év múlva Mona Lisa helyén a Cardano forrása lesz kiállítva. Nem lenne ez se ám rossz, de gyönyörű kód ide vagy oda, taknyolni óriásit taknyolt ez is ATH árához képest.
ATH értéke: 1.18$
Jelenlegi értéke: 0.05$
Értékvesztés: 95%

5. IOTA
A hagyományos blokklánc technológia helyett a DAG technológiát használja, ami egy véges, irányított gráf, ami nem tartalmaz irányított ciklusokat. Természetesen én se értem, de valami ilyesmi a fordítása a wiki cikk első sorának, matematikusoknak kötelező elolvasni az egészet és nézegetni az ábrákat! Mindenképpen egy nagyszerű tudomány ez, kvantum-proofnak is mondják, gyors, ingyenes, biztonságos, ésatöbbi. Az IOTA azonban, ami ezt a technológiát használja, mint coin érték egy hatalmas nagy bukás.
ATH értéke: 5.25$
Jelenlegi értéke: 0.2$
Értékvesztés: 96%

4. NEO
Na, ugye kezdjük érteni miért ilyen remek ez a cikk? A NEO! A kínai Ethereum! Az új okos-szerződések! Emlékszünk még rá? A coinra amiról hetente több tucat poszt és többszáz hozzászólás volt? A „gas” amit kapsz ha tartod, mekkora jóság? Hogy mekkora lehetőség! Hogy micsoda zseniálitás az egész, és mindenkinek kötelező a portfóliójának egy jelentős részét NEO-ban tartani. A jó hír az, hogy a NEO még létezik, a rossz hír az, hogy irtózatosan nagyot bukott rengeteg ember, aki felszállt a hype-vonatra.
ATH értéke: 198$
Jelenlegi értéke: 10$
Értékvesztés: 95%

Shitcoin to the moon. LOL.

3. XRP
Ó jaj, már hallom a felszisszenést, XRP, mint shitcoin, dehát hogy?! A negyedik legnagyobb értékű coin. A Bitcoin Cash, az Ehrereum után az XRP volt az valamikor, ami megpróbálta ledönteni a Bitcoint a trónról marketcap értékben. Hát neki se sikerült végül, nagyon nem. Elképesztően drágán vásároltak be ebből a szemétből nagyon-nagyon sokan. A kriptó fórumokon az eddig felsorolt shitcoinokról már szinte semmi szó se esik, XRP-ből még úgy látszik sokaknak van nagyobb batyuja. Dunát lehetne rekeszteni a totál kamu és tévedés ár-előrejelzéseknek, a nagy XRP kiugrást váró jóslatoknak. Sajnálatos, mert banki adaptációk ide-oda, a coin értéke hatalmasat zuhant és igazából semmi értelme ennek a nem bányászható, centralizált koinnak. Befektetni akarsz, spekulálni, kamu dolgokkal amit tőled teljesen független pénzemberek nyomtatnak? Vegyél dollárt! Sőt, vegyél forintot forintért! Váltsd be az aprót papírpénzre és fordítva! Ezeknek is több értelme van mint az XRP-nek, azt engedjétek el végre.
Valószínűleg összességében az XRP-n bukott a legtöbb ember a legtöbbet.
ATH értéke: 3.20$
Jelenlegi értéke: 0.2$
Értékvesztés: 94%

2. Electroneum
A coin, ami azzal hülyítette be befektetők százezreit, – főleg divatos és menő fiatalokat – hogy mobiltelefonról lehet coint bányászni. Na meg a millió dolláros kampányaikkal London utcáin, boldog boldogtalan felvásárolta kibocsátáskor az Electroneumot. Három dolog miatt érdemli meg a majdnem legnagyobb szemét díját: óriásit zuhant az értéke, óriási hypeot kerítettek mögé, óriási kamu a mobilbányászat. A cikk szerzője egyszer valamilyen coint bányászott mobilról egy fél órát. Az eredmény az volt, hogy a mobil közben használhatatlanul belassult és tűzforró lett. A bevétel meg 0.0001 cent lett ezalatt. Borzasztó szomorú volt olvasni a fórumokon a hozzászólásokat, hogy a mobilbányászatnak van értelme, igenis.. Igazi szemétség az egész, a legnagyobb lehúzás, a legnagyobb ostobaság.
ATH értéke: 0.2$
Jelenlegi értéke: 0.005$
Értékvesztés: 96%

1. Verge (XVG)
És akkor a végére értünk, a legnagyobb Shitcoin! John McAffe által is behülyített milliók, akik ebből vásároltak. E remek cikk szerzőjének az eddig felsorolt shitcoinok egyikéből se volt sose semmije, de XVG-t még 2017 nyár végén, teljesen normális áron vettem, úgy 100 dollárért összesen. Tartogattam olyan pár hónapig, majd meguntam és kb vételi áron eladtam. Majd 2017 karácsonya környékén az ár iszonyatosan kilőtt, százszoros értéke lett hirtelen… Bosszantó volt. Pár napig még kicsit hullámzott, természetesen visszavásároltam sokkal drágábban sokkal kevesebb darabot belőle. Hülyék vannak, én is. Mai napig van 3200 darab XVG coinom, értékük 10 dollár. Mennyiért vehettem? 150? 200 dollár? fogalmas sincs már. A szoftvert többször feltörték azóta, egy időben azzal promózták, hogy pornóért lehet fizetni vele – ki fizet pornóért?? Az egész egy vicc, gyakorlatilag semmi forgalma nincs, 88. helyen áll már csak a listán, 0.00000036 BTC értéken számolva, aminél nem nagyon van lejjebb, teljesen jogosan jár neki az első hely, pedig nagy volt a verseny. Igazi halott shitcoin.

Pont mint a listán szereplő összes!
ATH értéke: 0.26$
Jelenlegi értéke: 0.0034$
Értékvesztés: 98%

Összegzés:
Természetesen nem bűn, nem is feltétlenül végtelen ostobaság shitcoint tartani. Sőt! Vásárolni se! Egyik-másik shitcoin teljesen komoly fejlesztői csapattal, technológiával rendelkezik ma is. A listán felsorolt coinok közül többnek ma is van napi több tíz, de akár több százmillió dolláros forgalma. A majdnem legszemetebb shitcoin, az Electroneum ára például tegnap óta 50%-t emelkedett. Majd gondolom pár nap múlva zuhan 80-at. (Így is 96%-ra van az ATH értékétől..). Szóval napi kereskedni lehet sokkal, játszani, szórakozni. De hinni abban, hogy a fenti coinok közül akármelyik „visszakúszik” az ATH értéke közelébe teljesen értelmetlen. Hinni abban, hogy amiből bevásároltunk egy, másfél éve a hype idején valaha megtérül, butaság. Ennek hangot is adni már egyenesen ostobaság. Belegondolni abba, hogy mennyi Bitcoinunk lenne most, ha nem vertük volna el őket arra, hogy ilyen szar Shitcoinokat vásárolunk, meg egyszerűen csak végtelenül szomorú. És ez a rengeteg dollár, forint, euró, bitcoin amiket shitcoinokra vertünk el mind landolt valakiknél.

Tanulság:
Ha hosszú távra akartok kriptóba fektetni, ne vegyetek semmit, csak Bitcoint. Ha irtózatosan profi kereskedők vagytok és meg akarjátok lovagolni az óriási zuhanásokat és esetleges emelkedéseket, akkor hajrá, lehet csemegézni a fenti shitcoinokból, illetve van még persze bőven. Sőt, a mai napig jönnek újak és újabbak, legalább olyan fényes ígéretekkel mint a fentiek. De majd jön az ATH mínusz 98%, ez legalább 100%-ig biztos. Ne dőljetek be nekik!

Szóval csak okosan, sose felejtsétek, a király mindig a Bitcoin lesz.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.