Bitcoin bányászat a legegyszerűbben – teljesen kezdőknek #1

Kedves olvasó, ha valamiért erre a cikkre tévedtél, akkor talán érdekel az, hogy hogyan tudnál a számítógépeddel Bitcoint bányászni, vagyis Bitcoint szerezni anélkül, hogy pénzt adnál érte.

Nos, először is, konkrétan nem Bitcoint fogsz bányászni, mert gyakorlatilag otthon géppel nem lehet, nem érdemes semmiképp. De ez sebaj, mert rengeteg egyéb kriptopénzt bányászhatsz, amit aztán beválthatsz Bitcoinra. Az alábbi cikkben két lehetőséget mutatok, mindegyik előnye az, hogy egy pofonegyszerű regisztrálás után le kell tölteni egy szoftvert, telepíteni és megnyomni a Start gombot. Semmi több. Nem kell kódokat írnod, fájlokat módosítanod, semmi.

Na kezdjünk is bele!

Két programot fogok ajánlani neked. A NiceHash Minert illetve a Minergatet.

Kezdjük az utóbbival!

Minergate

Menj fel a Minergate oldalára, katt ide.

1.Regisztrálj! „Sign Up”. Egy email cím tulajdonképpen elég.

2. Lépj be az új email cimeddel.

3. Ezután kattints felül a „Downloads” gombra.

4. A Download oldalon felül lesz két letöltő link, Get It. A különbség annyi, hogy egyik 64 bites, a másik 32 bites Windowshoz készült. Szóval meg kell tudnod, neked 64 vagy 32 bites a windowsod, és az amelletti linket letölteni. Hogyan tudod meg, hogy milyen  a windowsod? Itt van egy leírás, de röviden: a „Gépház” szót írd be a windows keresőbe, bal oldalt alul, kattints rá, majd Rendszer, és itt a Névjegyre kattints, kiírja a Rendszer típusa sorban, hogy hány bites. Egyébként az oldalon lejjebb egyéb operációs rendszerekhez (iOS, Linux) is találsz verziót.

5. Telepítsd a letöltött Minergate programot, értelemszerűen, semmi trükk. Indítsd el, a lenti ábrát fogod látni. Kattints az „Extended Node” ra.

6. Add meg ugyanazt az email címet és jelszót amit a Minergate weboldalán az, itt az 1-es pontban megadtál. Ilyesmit fogsz látni:

7. Tulajdonképpen itt kész is vagy, ha a „Start smart mining” (Okos bányászat indítása) gombra kattintasz már kezdi is a bányászatot, az alapján amit a piaci viszonyok közt a legmegtérülőbb éppen. Azért nézzük meg kicsit jobban, miket tehetünk mit, mit láthatunk.

8. Kattints felül a Miner gombra. Itt láthatod, hogy milyen pénzeket ajánl fel bányászatra a progi. Szinte biztos, hogy a Monerot (XMR) lesz legérdemesebb bányászni, emeletti kis nyilakra indíthatod a folyamatot.

Ennyi, kész is vagy!

Pár további segítség, gondolat. Lépj vissza a minergate weboldalára. Kattins felül a Calculator gombra. Nézz körül! Nézegetheted mit érdemes bányászni. Beállíthatsz különböző, megálmodott sebességeket, az alapján megmutatja mennyit bányászna az adott coinból, jóság.

Ugyanitt a minergate weboldalon kattints a Dashboard gombra felül. Itt láthatod milyen coinból mennyid van. És itt tudod majd a Withdraw gombbal kivenni a pénzed, átutalni egy tőzsdére, ott Bitcoinra váltani, majd a Bitcoint egy tőzsdén szintén valós pénzre váltani.

De ez majd egy másik poszt témája lesz talán, inkább csak hetekig bányászgass, azalatt úgyis utánaolvasol és megtanulod, hogy lehet a coinokat utalni, beváltani.

További okosságok:
Szerintem érdemes Windows 10, 64 bites operációs rendszerrel bányászgatni. Ugyanazzal a hardverrel amíg 32 bites rendszerem volt 20%-al lassabban bányászott a gép. Ne kérdezzétek miért! De 64 bites rendszerekre több szoftver is van, jobban támogatott.

Nyilván nem igazán érdemes egy Media Marktban leakciózott 80-100e forintos géppel űzni az ipart, de végülis miért ne. Érdemesebb talán erősebb videókártyával a GPU bányászatot csinálni, mint erősebb processzort venni. Hogy milyen videókártyával a legjobb? Nem tudom! Talán csak annyit, hogy az arukereso.hu oldalon nézd meg a Videókártya kínálatot, és ami 50.000 forint fölött van, azzal már esélyes lehet összeszedni egy-két tucat dolcsit havonta. Persze a határ csillagos ég a videókártyákban, akár több kártya összekapcsolásával is. Nem feltétlenül a legdrágább videókártya a legjobb, hiszen lehet, hogy az termeli a legtöbbet, de lehet, hogy sokkal több áramot fogyaszt mint az eggyel gyengébb változat, és ezért valójában az olcsóbb éri meg jobban.

Ajánlom az MSI afterburner progi telepítését, amivel jól lehet látni, mit művel a videókártya, és állítgatni is lehet. Persze csak óvatosan!  Az enyém „kicsit” túl meleg , valamit erre ki kell találnom, de bármi ötletet szívesen fogadok 🙂 Az is a baj, a számítógépem az asztalban van benne az erre kialakított rekeszben és ide beszorul a kártya által kifújt meleg levegő. Szóval ezt legalább meg kéne oldanom 🙂

Összességében az egész bányászat nem a holnapi meggazdagodásról szól. Egy darab videókártyával rendelkező gépnél jó, ha többet bányászol valamivel, mint amennyi áramot az fogyaszt miközben pörög ezerrel. Mégis érdemes gyűjtögetni, sok kicsit sokra megy. A cikkben is említett Monero árfolyama alig több mint egy hónapja 80 dollár volt, most éppen 130 dollár (2017. November 21.). Szóval a pénzek értéke nagyobb eséllyel megy felfelé mint lefelé.

A bevezetőben említett NiceHash Minert is egy másik cikkben mutatom be.

Ha tetszett a cikk kommentelj vagy lájkolj, sok sikert a bányászathoz!

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.