A nagy vasárnapi csata – BCH versus BTC – Lesz e folytatás?

Cikkünk témája a Nagy Bitcoin Cash (BCH) Versus Bitcoin (BTC) háború! Eposzi jelzők nélkül nehéz lenne lírni, hogy mi történt November 11-12-én. Az biztos, hogy a még a sokat megélt kripto nyuggereke is rég láttak ekkora tüzijátékot és egymásnak feszülést. Mi történik? A Bitcoint meg akarják fosztani a trónjától? Egyelőre állja a sarat. Háború volt, vagyis van, kiterítették a nagy erők a kártyákat, mi meg kis halak tényleg csak pislogunk mint hal a pénzben. Okoskodhatunk naphosszat, nem segít az senkin.

Ami biztos, hogy történt, az az, hogy a BCH október végétől folyamatosan emelkedik, november 10-én már 800 dollárnál járt. Aztán szombaton átlépte az 1000, majd az 1200 dollárt. Egyre többen csak pislogtak mi történik? A nagytesó, a BTC a Segwit2x lefujasakor 7700 All Time Hight (ATH-t) ért el, majd innen csorgadozott vissza.

Szombaton már egyre többet pánikoltak ahogy ment feljebb a BCH és esett a BTC: írták/kérdezték az ilyenkor mindig szoksásost”túl késő már beszállni a BCH-ba?”. „A BCH az igazi BTC!”. Ésatöbbi. Nyugtalan volt mindenki. De tényleg, mi legyen? A Segwit2x elmaradása miatt a bálnák és komoly erővel rendelkező bányászok bedöntik a BTC-t? Áhh, nem lehet, maradjunk a seggünkön! Mondtam én, meg gondolom sokan. Körübelül 6500 dolláros BTC és 1300 dolláros BCH árral mehettünk aludni szombat éjszaka.

És akkor vasárnap reggel ránézve a telefonunkra azt látjuk, hogy a BTC 5500-ra esett, a BCH meg felment 2500-ra! Tyű mekkorát lehetett volna kaszálni, ha éjszaka BCH-t veszünk és eladjuk reggel… De akkor ez most a vég, azonnal felpattani, és eladni mindent BCH-ra, amíg nem késő? Szerencsére az alig két hónapos kripto tapasztalatom annyit mondatott velem, hogy ekkora gyertya után egyszerűen nem szabad venni. És inkább rántottát csináltam meg filmeket néztem délelőtt.

BCH kétnapos rally

 

A BCH ahogy az kellett visszaesett egy óriásit még vasárnap reggel 2500-ról 1500 dollárra. Jelenleg, vasárnap este, a coinmarketcap már ‘csak’ 1300 dolláros értéket mutat. A BTC 6200 dollár körül van.

De igazándiból nem is az a fő lényeg mi mennyit dollárt ér. Hanem az, hogy ki lesz a király. Nincs már messze az az idő, hogy nem az lesz a kérdés mennyi dollárt ér egy BTC, hanem hogy mennyi BTC-t ér egy dollár… Nagy különbség.

Ahogy Kallos Péter videójából kiderült, az egész BCH pumpot leginkább Korea generálta, a koreai tőzsdén folyt le az ügyletek nagy többsége, a koreaiak – de legallábis a koreai tőzsdék -állnak a BCH felpumpálása mögött. Érdemes megnézni a videót, hogy miért nem lesz a BCH az új BTC.

Azonban vannak jelek ami szerint nincs hova hátradőlni:

Ijesztő, hogy mennyire át tudott ugrani a „hashrate”, a bányászerő. A bányászok átálltak szinte egyszerre BCH bányászatra.  Vasárnap volt, hogy 70-30%-ban több erő állt a BCH mögött mint a BTC mögött. Forrás innen.

Kétségtelen, hogy sokkal olcsóbb BCH-t átutalni mint BTC-t, és az is, hogy jelenleg a bányászoknak jobban megéri BCH-t bányászni.

Aggályos, hogy drámaian megnőtt a jóvá nem hagyott BTC tranzakciók száma, ami nyilvánvalóan egybefügg azzal, hogy a bányászok – kérdés, hogy meddig – átálltak BCH-re. Itt követhető mennyi a nem jóváhagyott BTC tranzakció https://blockchain.info/unconfirmed-transactions jelenleg majdnem 180.000 ilyen tranzakció van és növekszik! Nem véletlen, hogy tele vannak a fórumok a „sírással”, hogy órák, de van, hogy egy napja nem ment át a BTC átutalás. (Ami még mondjuk mindig 5x gyorsabb mint egy jókis banki SEPA átutalása, de mindegy 🙂

Elég komoly csapás volt a hétvége különböző fórumoknak és csoportoknak is. A BCH mindig is lesajnált „shitcoin” kategória volt, olyan nagymenők mellett mint OMG vagy NEO, amiket aztán állandóan sztárol mindenki, egyszer majd én is megértem miért. És akkor tessék, futott egy 400% emelkedést kb. két hét alatt. Aki bátor és okos volt, vett BCH-t, mikor már látszott, hogy szépen folyamatosan emelkedik, mondjuk 600 dollár körül, és ezt eladta 2400 dollárért ma vasárnap reggel… Hát, elég jól kereshetett vele. Mindenesetre egy jó cikket olvastam valamelyik magyar oldalon, még a 2X tervezett fork előtt, ahol azt mondták, hogy a BCH lehet a nagy nyertese a fork utáni kavarodásnak. Hát fork nem volt, de a kavarodásban most tényleg úgy tűnik a BCH jól áll.

Összegzés: November 12-én vasárnap megvolt az első nagy összecsapás a BCH és BTC közt. A BTC bár megremegett, de állta a sarat. Vannak aggasztó jelek a BTC szerelmeseinek, a háborúnak még biztos, hogy közel sincs vége.

Te kinek drukkolsz ?

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.